PHIL HOOLEY – PROVENANCE

Artiest info
Website
facebook
 

Phil Hooley is een Britse folktroubadour uit Scarborough, een havenstadje aan de Noordzee in het Engelse graafschap North Yorkshire. Hij is een permanent bandlid als leadzanger bij de in 2009 mede door hem opgerichte countrygroep ‘The Woolgatherers’. Twee jaar geleden maakten we hier kennis met deze folksongs spelende muzikant via zijn solodebuutalbum “Songs From The Back Room”. We bemerkten toen al dat hij heel veel belang hecht aan de songteksten bij zijn nummers en dat is nu niet anders bij de tien liedjes die hij heeft opgenomen voor zijn tweede plaat “Provenance”.

Zo gaat de openingstrack “Casualty” over iemand die op het eerste zicht heel zelfzeker lijkt te zijn maar langzaamaan zijn zelfvertrouwen als masker moet afnemen en zijn kwetsbaarheden prijs moet geven. Het volgende nummer “They Key” legt het conflict bloot tussen het constant willen vooruitgaan in het leven maar daarbij te worden tegengehouden door allerlei emotionele banden die er zijn met de mensen en geliefden uit de directe omgeving.

De eerste single uit deze plaat is het nummer “Some Say” dat u op de eerste video kunt beluisteren. Ook hiervoor werd het onderwerp van de song uit het reële leven gegrepen. Phil Hooley vertelt hier het verhaal van een heel goede vriend die enkele jaren geleden zijn moeilijke strijd tegen alcoholisme jammerlijk heeft verloren. Hij voelt diens aanwezigheid nog altijd altijd hij optreedt en beschouwt hem als een belangrijke inspiratiebron voor zijn muzikaal werk.

Op de tweede video kunt u Phil Hooley akoestisch en live aan het werk horen in het liedje “If Only” waarin hij de hoop uitzingt dat het leven er wat concreter en simpeler zou mogen uitzien. Als luisteraar wordt je aangezogen door de songteksten die je volle aandacht opeisen. De liedjes worden op een vrij sobere instrumentatie gespeeld met de Amerikaanse fiddler Jim Van Cleve en de pianisten Adam Carpenter en Mark Gordon in een belangrijke rol. Bassisten Jesse Eigen, Rowan Oliver en Dave Sims zorgen elk voor de ritmiek bij enkele songs en percussionist Justin Johnson en Pete Norman horen we een paar keer in subtiele backing vocals.

“Matter Of The Heart” is een jazzy pianoballad en bij het nummer “Magdalena” horen we éénmalig de pedal steelgitaar bespeeld worden door Scott Poley die ook op de akoestische gitaar tokkelt als Phil Hooley het liedje “Trouble” zingt en daarbij zelf ook een stukje op mondharmonica speelt. De nieuwste single uit dit album staat helemaal achteraan op de plaat: “The Veteran’s Song” roept bij ons herinneringen op aan het werk van iemand als Townes Van Zandt. Het uit tien door Phil Hooley zelfgeschreven liedjes samengestelde album “Provenance” werd in twee studio’s in Scarborough opgenomen met Justin Johnson als producer. Enkel het puike fiddlewerk van Jim Van Cleve werd opgenomen in diens huisstudio in Nashville, Tennessee en daarna keurig toegevoegd aan de overige instrumentatie van de nummers in de Engelse studio.

(valsam)

 

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: PHIL HOOLEY
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.